قلعه های تاریخی



قلعه بی بی حلیمه

این قلعه در400متری جنوب غربی روستای صمدانی ،جنوب جاده آسفالته گنبدکاووس به کلاله قرار گرفته است.قلعه بی بی حلیمه یک فضای وسیع 4 ضلعی نامنظم می باشد که در امتداد شمال و جنوب کشیده شده است ضلع غربی این قلعه 892 متر و ضلع شرقی آن 810 متر طول دارند. دیواره جنوبی و شمالی آن به ترتیب 560 و 270 متر طول دارند ابعاد فوق نشان دهنده نامنظمی در پلان این قلعه می باشد در زاویه شمال شرقی این قلعه تپه یا ارگ قلعه قرار گرفته که 6 متر بلندی دارد . با روی قلعه که بسیار نامنظم می نماید در یک خط مستقیم قرار نگرفته و دارای خمش ها و پیچش هایی است. در قسمت خارجی با روی قلعه بی بی حلیمه خندقی به پهنای متفاوت 8 متر دیده می شود.در قسمت ارگ و نیز با روی شمالی قلعه عرصه تاریخی به گورستان تبدیل شده و با توجه به قرار گیری مدفن یکی از امامزاده ها در این محل به نام بی بی حلیمه اطراف ان نیز کاربری گورستان یافته است. این قلعه متعلق به دوره تاریخی – اسلامی می باشد .

 

 

شهر تاریخى دشت حلقه یا دشت قلعه

دشت حلقه یا دشت قلعه در 15 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان گنبد کاووس، 3کیلومتری شمال جاده گرگان مشهد و در حدفاصل شهرستان های مینودشت و آزادشهر در دهستان القجر واقع شده است.شهر به صورت 8 ضلعی نامنظم بنا شده است.دو حصار بزرگ داخلی و خارجی که به ترتیب 4 متر و 75/6 متر ارتفاع دارد،شهر را محصور کرده است.در فاصله دو دیوار خندقی به عرض 53 متر که در برخی از مکان ها به 60 متر می رسد، حفر شده است. پیرامون این شهر باستانی 7کیلومتر و مساحت آن 338 هکتار است.

 در ضلع جنوب شرقی شهر تپه مرتفعی به ارتفاع20 متر و مساحت 3 هکتار و پیرامون 824 متر وجود دارد که به احتمال قوی دژ یا آکروپل شهر بر روی تپه واقع شده است. کاوش های باستان شناسی نشان می دهد تپه ای که شهر بر روی آن واقع شده ، مربوط به دوران پیش از تاریخ است و اوج شکوفایی این شهر در دوران اشکانی و ساسانی بوده است.به نظر می رسد که گبری قلعه در شمال غربی این شهر به عنوان قلعه نظامی بنا شده است و بعد از مدتی همزمان با افزایش قدرت سیاسی اشکانیان، شهر بزرگ دشت قلعه احداث گردیده است.

در سال 1350 هیاتی به سرپرستی دکتر محمدیوسف کیانی گمانه هایی در روی حصار و آکروپل شهر حفر نمود که به شناسایی بقایای معماری و مواد ومصالح بکار رفته منجر گردید و با خاکبرداری در قسمت آکروپل، بقایای جرزهای قطور آجری با ملات گچ آشکار شد.در سال 1379 ساماندهی و حفاظت کارگاه های کاوش توسط هیات باستان شناسی کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان در دستور کار قرار گرفت که به کسب اطلاعات و یافته های جدید در ساختار معماری و شکل گیری روند تاریخی قلعه منجر گردید.

 

قلعه ماران

قلعه ماران در 12 كيلومتري جنوب شهر راميان با ارتفاع 2350متر واقع شده است .اين كوه از لحاظ طبيعي و چشم انداز جغرافيايي حالت يك قلعه طبيعي را دارد .و بنامهاي قلعه موران-قلعه ماران-و گاهي قلعه ميران تلفظ مي شود.اين کوه قلعه مانند در زمان گذشته مقر فرمانروايى بعضى از حکام و سلاطين از جمله شاهان اشکانى بوده است. مساحت تخت قلعه ماران نزديك به 3كيلومترمربع يا 300هكتار بالغ ميگردد البته آنطور كه از دور بنظر مي رسد سطح تخت آنقدر هم صاف و هموار نيست . قلعه ماران به علت ارتفاع زیاد نسبت به کوه های اطراف آن مناظر و چشم اندازهای بسیار زیبایی دارد که علی رغم دارا بودن مسیری دشوار برای صعود؛ پذیرای کوهنوردان بسیاری از سراسر کشور به خصوص استان گلستان می باشد.

 

گبری قلعه

در 15 کيلومتري شرق گنبد کاووس واقع شده و تقريباَ شکل مربع دارد سفال هاي جمع آوري شده از سطح تپه و ديوارهاي خارجي نشان مي دهد که شهرک در روزهاي قبل از اسلام مورد سکونت بوده و پس از نياز به احداث شهر عظيم دشت حلقه را ساختند .

 

 

 

 




اعلان ها :
در حال حاضر سایت در دسترس می باشد، در غیر این صورت اطلاع رسانی خواهد شد


الزامات قانونی :
نسخه موبایل | نقشه تارنما | RSS | دفاتر پیشخوان | حریم خصوصی | بیانیه سطح خدمات | شخصی سازی | دستورالعمل بروز رسانی سایت | راهبرد مشارکت ملی

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سازمان میراث فرهنگی, گردشگری و صنایع دستی استان گلستان است

[ آخرین بروزرسانی پنجشنبه 09 فروردین 1403 15:43 ]
ارتباط با مدیرکل و معاونین

در صورتی که نیاز به دریافت پاسخ دارید , حتما ایمیل خود را وارد نمائید تا در اولین فرصت به درخواست شما پاسخ داده شود , در غیر این صورت پیغام شما بدون پاسخ خواهد بود
*
مردمی کارکنان اداره
*










پست زمینه


اندازه فونت