کوه چماز ( Chomaz )
یکی از گیاهانی که در اطراف فارسیان و جنگل های نزدیک آن به وفور دیده می شود چُماز است . چماز از خانواده ی سرخس ها می باشد و نحوه ی تکثیر آن شبیه سرخس ها با هاگ می باشد .
یکی از گیاهانی که در اطراف فارسیان و جنگل های نزدیک آن به وفور دیده می شود چُماز است . چماز از خانواده ی سرخس ها می باشد و نحوه ی تکثیر آن شبیه سرخس ها با هاگ می باشد .
در گذشته چماز مناطق وسیعی در اطراف فارسیان را زیر پوشش خود قرار می داد اما امروزه استفاده از وسایل پیشرفته در کشاورزی باعث شده است که بسیاری از مناطق تحت پوشش چماز از بین برود .
یکی از کوه های اطراف فارسیان به نام کوه چماز می باشد که به علت وفور این گیاه در این منطقه به این نام نامیده شده است . وجود کم پوشش درختان مرتفع در ارتفاعات این کوه باعث شده است که چماز ها مناطق وسیعی را تحت پوشش خود بگیرند . ارتفاع چماز در این مناطق حتی بیش از دو (۲) متر می رسد ، طوری که پیدا کردن راه چنانچه در بین آنها گم شوید بسیار مشکل می باشد .
هر چند که وجود چماز از دید مردم عادی گیاهی هرز به حساب می آید ، اما در واقع مناطق تحت پوشش این گیاه محیطی بسیار مناسب برای تولید مثل پرندگان وحشی به خصوص تورَنگ (قرقاول) که در حال انقراض می باشد ، بلدرپین و هزاران پرنده ی دیگر و همچنین پستانداران کوچک جسه مثل موش های صحرایی می باشد .
رشد گیاه تمشک در درون این چماز ها دست رسی آسان به لانه ی حیواناتی که در لابه لای آن ها جا خوش کرده اند را مشکل نموده است .
چماز گیاهی است که حیوانات گیاه خوار آن را دوست ندارند بدین خاطر مزار قدیمی لیونی تحت پوشش چماز قرار گرفته است .
در روزگاری که یافتن مکانهای بکر و دست نخورده توسط انسان در این کره خاکی بسیار کم است . در روزگاری که کشور های توسعه یافته به این نتیجه رسیده اند که زیستگاه جانوران را باید به هر قیمتی حفظ کرد ، مناطقی که مامن صدها گونه جانوری باشد ، و انسان ، این قاتل طبیعت ، به آنجا دست نیافته باشد ، در کشور ما نتنها مخفیانه بلکه آشکارا ، به راحتی و با حکم قانونی زیستگاه طبیعی جانوران را از بین می برند .
کوه چمار فارسیان به خاطر دوری از شهرها و روستاهای اطراف ، صعب العبور بودن و به خاطر قرار گیری در ارتفاعات زیاد و وجود موانع طبیعی نظیر جنگل ، بوته های خاردار تمشک و پوششش گیاهی چماز که گیاهی از خانواده ی سرخس می باشد و ارتفاعی بین یک تا 5/2 متر دارد از جمله مناطق بکر و دست نیافتنی برای هر انسانی بود .
نمیدانم فکر کدام ..... بوده که تز درخت کاری برای جلوگیری از فرسایش خاک را در این زیستگاه طبیعی و منطقه بکر را به مسئولین ما داده و چه مسئولین باهوش تری داریم که بدون مطالعه و سبک سنگینی با چنین تزی موافقت کرده اند . خودتان را اسپند کنید که چشم نخورید عزیزان .
شما باهوش ها مگر نمی دانید تجربه نشان داده هر جا انسان دخالتی در طبیعت کرده نتنها وضعیت بهتر نشده بلکه از همانی که بود بدتر هم شده .به قول ما فارسیانی ها نادانی سنگی را در چاه می اندازد که کاری از دست هیچ کس بر نمی آید .
باید بدانید که همه ی شما به خاطر تصمیم گیری و اجرای این پروژه آب دوغ خیاری باید در پیشگاه خداوند متعال پاسخگو باشید . حتما می پرسید چرا؟
این روز ها در کوه چماز صدای پرندگان را نمی توان شنید ، دیگر از حیوانات مختلف که مامن آنها را بر باد دادید خبری نیست !!!
در عوض تا دلتان بخواهد صدای ماشین و انسان و صدای سگ های شکاری و تفنگ را می توان شنید . انگار این محل تبدیل به میدان تیر مینودشت شده !!!!! هر قرقاول نگون بختی که به هوا بر می خیزد مشخص نیست که دوباره سالم به زمین می نشیند یا نه !!!!!!
در جریان ملاقات چند تن از جوانان فارسیان که از اوضاع به وجود آمده بسیار ناراحت بودند ، پی به موضوع برده و بر خود واجب دیدم تا این مطلب را به اطلاع همه ی هموطنان عزیز ، گروه های حامی طبیعت و فضای سبز برسانم .
منبع:پیرباد